Hőszivattyús kérdések

Hőszivattyús kérdések, tippek és tanácsok a hőszivattyús fűtés üzemeltetőinek.

Tudtad, hogy a SPLIT hőszivattyúból a mérgező és robbanás veszélyes hűtőközeg a lakóteredbe juthat? A monoblokk hőszivattyúnál nincs hűtőközeg szivárgási lehetőség az otthonodban, mert csak egy kültéri egységből áll, amit akár a fűtésszerelőd is telepíthet és így a szivárgás ellenőrzésre sem kell költened.

A köztudatban leginkább jelen lévő, kalorikus-hűtőköri összeépítést igénylő split rendszerű  hőszivattyú telepítésekor egy F-gáz végzettségű szakemberre is szükség van, akinek a két egységet gáztömören össze kell építeni. A plusz
szakember munka és anyagdíj költsége viszont egyrészről megemeli a
beruházásunk költségét, másrészt a plusz munka miatti kibővült bizalmunkra is szükség lesz a kiépített rendszer gáztömörségét illetően. A gyártók által
alkalmazott hűtőközegek kivétel nélkül károsak és tűz, illetve robbanás
veszélyesek, ha a lakóterünkbe jutnak egy esetlegesen szivárgó split rendszer
esetében. A split rendszerű hőszivattyúnál a rendszerben található hűtőközeg
fajtája és mennyisége alapján kötelező regisztráció és évenkénti tagsági díj,
valamint egy magas költségű szivárgás ellenőrzési kötelezettségünk is
keletkezik, melynek elmaradását a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság szankcionál.

A monoblokk hőszivattyúnál nincs szükség F-GÁZ végzettségű plusz szakemberre, így emiatt megspóroljuk a split hőszivattyúval szemben a plusz munka és anyagköltséget, illetve nem kell kockáztatnunk azzal, hogy vajon sikerül-e gáztömören összeépítenie a rendszert. Nincs sem regisztrációs, sem évenkénti tagsági díj, illetve szivárgás ellenőrzési kötelezettségünk-költségünk sem a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság felé, így kedvezőbb üzemeltetési költségekre számíthatunk, illetve a kiépített hűtőkör hiányában üzembiztosabb működtetést kapunk cserébe. Gyorsabb és olcsóbb kivitelezés a kevesebb szakember miatt, alacsonyabb üzemben tartás a plusz kötelezettségek nélkül, kisebb helyigény, gyorsabb garanciális ügyintézés.
Hőszivattyús fűtés alkalmazása akár a meglévő radiátoros rendszeren keresztül is lehetséges, mindenféle egyéb költséges átalakítás nélkül. Tévhit, hogy csak az alacsony vízhőmérsékletű rendszer alkalmas a hőszivattyúval való fűtésre, ugyanis a radiátoros rendszer üzemeltetési költsége megfeleződik a gázfűtéshez képest. A gyakorlati tapasztalatok alapján átlag 40-45 fokos vízhőmérséklet elégséges a radiátoros fűtésnél alkalmazott hőszivattyú üzemeltetésénél. A hőszivattyús fűtéssel üzemeltetett radiátorok a folyamatosan optimalizált és szabályozott fűtési teljesítményű hőszivattyú miatt nem hűlnek ki, mint a vegyestüzelésű, vagy a gázkazános fűtésnél, emiatt lényegesen alacsonyabb fűtési előremenő vízhőfokkal üzemeltethetők, azaz kevesebb energiába kerül a működtetésük, a lényegesen magasabb komfort elérése mellett.
A MONOBLOKK hőszivattyú jelentősen halkabb, mint a split hőszivattyú, mert zárt és védett helyen van a kompresszor és teljesen körbe van hangszigetelve, ami érzékelve annyival halkabbnak tűnik, mint amikor az autónknak jár a motorja és lecsukjuk a motorháztetőt. A split rendszerű kültéri hőszivattyúnál szerelés technikailag a gyártók előrlől-oldalról-hátulról és alulról is perforált lemez nyílásokkal látják el, így a hangszigetelés hiányában a kompresszor hangja szinte akadálytalanul tud a környezetbe jutni.
A MONOBLOKK hőszivattyúnál nem csökken a COP és a teljesítmény 7 méteres csőhossz felett sem, de nem kell továbbá a 10 méter feletti távolságnál hűtőközeget rátölteni sem, emiatt a monoblokk hőszivattyú előnybe kerül a SPLIT hőszivattyúval szemben, így olcsóbb lesz a kivitelezés és gazdaságosabb lesz az üzemeltetés is, még egy messzebbre került monoblokkos hőszivattyú esetén is.
A Panasonic Aquarea monoblokkos hőszivattyú hűteni is tud a mennyezet vagy falfűtési rendszer, illetve fan-coil egységeken keresztül. A padlófűtés és radiátoros rendszer fizikailag nem alkalmas a hűtésre, mert a hideg padlón felfázhatunk, másfelől a kicsapódó párától vizesek lesznek a radiátorok és ráadásul a helységünk hőmérséklete sem fog lecsökkenni.
A Fan-coil egység, ha úgy tetszik egy modern radiátor, amivel hűteni és fűteni is lehet, az autónk vízhűtőjéhez hasonlatos belső hőcserélővel és ventillátorral, amely berendezésnél gondoskodni kell a hűtésen lecsapodó kondenzvíz elvezetésről, illetve az elektromos betáplálásról. A Panasonic PAW-AAIR200-2 típusú parapet magasságra szerelt fan-coil egység, a beépített extra halk ventilátora segítségével, a hőcserélőjén átjutatott helyiségünk levegőjéből a nyári hűtésnél a kellemetlenül magas páratartalmat lecsapódtatja, majd kondenzvíz formájában kijuttattja az épületünkből. A fan-coil egységek további előnye, hogy a beépített szűrőjük segítségével az otthonunkban lebegő port is segítenek megszűrni, illetve helyiségenként tudjuk szabályozni a hőfokot a beépített termosztát segítségével.
Hűtésre leginkább a fan-coil egységeket javasoljuk mert ez a technológia a lecsapódó kondenzvíz kivezetése miatt a helységeink páratartalmát is csökkenteni tudja. A fal vagy mennyezeti hűtés rendszer nem tudja csökkenteni a nyáron kifejezetten magas és kellemetlenül nagy páratartalmat az otthonunkban, amiatt, hogy 17 foknál alacsonyabb vízhőmérsékletet nem szabad juttatni a falba, mert azonnal kicsapódna a pára és így vizesedne-penészesedne a falfelületünk.
Készítsd el a családod használati melegvizét a lehető leggazdaságosabban a hőszivattyúddal! Sokszor találkozunk azzal a téves gondolattal, hogy a magasabb hőmérsékletű HMV-t inkább a meglévő gázkazánnal állítanák elő, alacsonyabb üzemeltetési költséget remélve, viszont a valóságban pont a hőszivattyú az, amely még a legnagyobb hidegben is gazdaságosabban készíti el a családunk melegvizét. A hőszivattyú szezonális hatásfoka sokszorosa a gázkazán hatásfokához képest, így egy HMV tartály csatlakoztatásával az épületünk energiabesorolásához is pozitívan járulunk hozzá.

Hőszivattyús fűtést szeretnék!!

Hőszivattyús fűtést szeretnék!